Seria evenimentelor culturale desfasurate la Londra in anul Olimpiadei de vara au ca mesaj: Londra nu este, în anul 2012, doar capitala sportivă mondială, ci şi capitala culturală a lumii. Programul românesc în cadrul Olimpiadei Culturale, realizat şi coordonat de ICR prin ICR Londra, este constituit atât din proiecte elaborate de echipa ICR/ICR Londra, cât şi din proiecte avansate de operatori culturali independenţi, persoane sau organizaţii, selectate pe bază competitivă, printr-un concurs de idei lansat în aprilie 2011, se arata in comunicatul ICR. Ansamblul proiectelor corespunde unei direcţii strategice noi şi inovatoare, dezvoltată pentru a se integra în contextul Olimpiadei Culturale.
Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, Institutul Cultural Român va participa în cadrul Olimpiadei Culturale cu evenimente menite să genereze un impact concret și durabil, care să perpetueze prezenţa românească şi după terminarea anului olimpic.
Programul românesc în cadrul Olimpiadei Culturale reprezintă, în esenţă, un dar cultural pe care România îl face Londrei. Pornind de la tema care tutelează toate evenimentele derulate sub sigla Olimpiadei Culturale, proiectele româneşti sunt inspirate de identitatea culturală a Londrei şi îşi propun să angajeze un dialog creativ cu memoria şi cultura marii capitale.
În acelaşi timp, prezenţa noastră va delimita un perimetru românesc captivant şi original, capabil să reţină atenţia unui public de masă. Pentru a avea un impact şi o vizibilitate cât mai mari, proiectele româneşti au următoarele caracteristici:
· creează prezenţe durabile („legacy“);
· răspund la nevoi şi probleme concrete ale Londrei, ca spaţiu arhitectural şi comunitar;
· sunt integrate în marile festivaluri sau evenimente care formează Olimpiada Culturală (London Festival, Big Dance Festival, London International Theatr