Proiectul de hotărâre, prin care două spaţii din centrul Bucureştiului vor deveni scene publice organizate şi coordonate de Primărie unde să se poată exprima oricare cetăţean, a fost scos la dezbatere publică pe site-ul municipalităţii, pmb.ro.
Potrivit actului iniţiat de Asociaţia Pro Democraţia şi susţinut în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti de către consilierul general Claudia Ţapardel, spaţiile din faţa Universităţii de Arhitectură (zona Fântâni) şi din faţa Teatrului Naţional ar putea avea statutul de spaţiu de dezbatere publică.
Astfel, aceste zone vor fi amenajate urbanistic special pentru „vărsarea ofurilor în buricul târgului”, cu tribună, panouri de afişaj, bănci şi toatele ecologice. „Această amenajare, precum şi introducerea regulamentului de organizare şi de funcţionare, sunt modificările pe care le-am adus faţă de proiectul precedent, respins în Consiliul General”, a explicat, pentru „Adevărul”, Claudia Ţapardel.
În grija Poliţiei Locale şi a Administraţiei Străzilor
Viitoarea Agora a Capitalei va fi dată în administrare Administraţiei Străzilor şi va fi supravegheată de Poliţia Locală. Cele două direcţii vor urmări respectarea exprimarea liberă a opiniilor politice, sociale sau de altă natură, dezbaterea, informarea şi protestul paşnic.
De asemenea, se vor mai respecta şi următoarele criterii:
• Spaţiile de dezbatere sunt deschise activităţilor specifice, între orele 9.00 şi 21.00
• Numărul de participanţi este de maximum 100 de persoane în Piaţa 21 Decembrie 1989 şi de maximum 150 de persoane în faţa TNB
• Cetăţenii care doresc să se exprime în Agora sunt obligaţi să informeze în scris la Registratura Primăriei Municipiului Bucureşti, precizând tema şi ziua dezbaterii, precum şi durata. Lista de dezbatere publică va fi afişată de către Primărie.
• La tribuna special amenaja