La bilanțul Parchetului, șeful SRI a precizat că a început să livreze procurorilor informații de valoare, președinta instanței supreme a deplâns valorile inversate ale României, în timp ce Predoiu a pledat pentru confiscarea totală a averilor ilicite.
Prezent la bilanțul pe anul trecut al Parchetului General, șeful SRI, George Maior, a arătat că în 2011, instituția peste care o conduce a transmis Ministerului Public un număr de 1383 de informări. Dintre acestea, 450 au vizat acțiuni care intră în competența DIICOT și 705 în cea a DNA. Maior a recunoscut că în urmă cu șase ani, când a preluat instituția, nici nu se punea problema ca SRI să informeze anchetatorii despre posibile infracțiuni de corupție sau evaziune fiscală. ”Când am preluat mandatul, existau foarte puţine informări transmise Ministerului Public în legătură cu diversele zone de activitate: evaziune fiscală, criminalitate financiară, combaterea corupţiei. Aproape că nici nu existau. Era o situaţie pe care am constatat-o la preluarea acestei poziţii. S-au îmbunătăţit parametrii de colaborare an de an, s-au obţinut rezultate bune, chiar foarte bune”, a arătat Maior. El a mai vorbit despre coalițiile pro-corupție din trecut și despre ”ghemurile de interese” care au fost deranjate de curajul procurorilor.
CSM, comunicarea și ”grupările ticăloșiei”
Președintele CSM, Alina Ghica, a făcut apologia comunicării inter-instituționale și a ”sinergiei constructive” a profesioniștilor din sistem. Intervenția pe această temă a fost oarecum surprinzătoare, având în vedere că Ghica nu a excelat în comunicare, cel puțin în relația cu mass-media. Și mai surprinzător a fost vemementul discurs anti-corupție al președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Doina Stanciu. Ea a ținut să precizeze că fenomenul corupției reprezintă o amenințare majoră pentru democrație și că în ultima perioadă, fenomen