Vîrfurile actualei generaţii joacă în Serie A, cîştigă foarte bine şi se apropie de finalul carierei. În urma lor rămîne diferenţa de 12 titluri, de echipe şi de atitudine. Statisticile vor conta prea puţin
"Deja eşti un băiat bogat, ai cîştigat o grămadă de bani şi încă ai contract mare. Deci, n-ai absolut nici un fel de griji financiare în privinţa viitorului, nici o problemă legată de prestigiu în ţara ta. Cînt te vei întoarce în România vei fi unul dintre regi. Dar la cinci ani după ce te vei lăsa de fotbal, nimeni nu-şi va mai aminti de tine. Numai dacă faci lucruri mari şi cucereşti trofee o să însemni ceva. Acestea fac adevărata istorie".
Elevii diferiţi ai lui Mourinho
Cuvintele îi aparţin lui Jose Mourinho şi ţinta lor a fost Adrian Mutu. Se întîmpla în august 2004 la Londra, chiar în preajma startului primului şi singurului sezon în care cei doi au lucrat la Chelsea, dar după opt ani adevărul lor e mai valabil ca oricînd. Şi se poate aplica perfect la Mutu şi Chivu. Vîrfurile actualei noastre generaţii se apropie de apusul carierei, în care cel prins că a luat cocaină, fiind dat afară de pe "Stamford Bridge" în octombrie 2004, n-a realizat mai nimic, în comparaţie cu cel ce l-a avut doi ani profesor la Inter şi a urcat pînă pe acoperişul lumii. Nu numai carierele lor sînt diferite, dar şi atitudinea din afara terenului.
Amîndoi sînt acum trecuţi de 30 de ani, bogaţi şi aproape de ultimul contract (bun) al carierei. Separaţi în buletin de vreo 21 de luni, dar despărţiţi de atîtea trofee. Fundaşul lui Inter s-a retras din echipa naţională, concentrîndu-se pe echipa de club, iar atacantul Cesenei nu, alergînd după recordul de goluri al lui Hagi. Cînd şi dacă vor reveni în România poate vor fi regi, dar cine va fi preţuit mai mult de generaţiile viitoare?
1 trofeu a cucerit Mutu în carieră, titl