Cu zeamă sau unşi cu miere şi presăraţi cu nucă, mucenicii nu trebuie să lipsească de pe masă mâine. În această zi se sărbătoresc Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia. Conform tradiţiei, femeile pregătesc “8”-uri, iar bărbaţii “se luptă” cu 40 de pahare cu vin, cinstind zilele Moşilor. Cu zeamă sau unşi cu miere şi presăraţi cu nucă, mucenicii nu trebuie să lipsească de pe masă mâine. În această zi se sărbătoresc Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia. Conform tradiţiei, femeile pregătesc “8”-uri, iar bărbaţii “se luptă” cu 40 de pahare cu vin, cinstind zilele Moşilor.
Ingrediente: 1,5 kg făină, sare, coaja rasă de la o lămâie.
Preparare: se amestecă făina cu puţină sare, coaja rasă de la o lămâie şi apă cât cuprinde. Se frământă coca până se omogenizează. Se întinde o foaie, apoi se decupează din ea opturi cu ajutorul unui aparat special. Mucenicii se pun la uscat pe o coală de hârtie.
Ingrediente: 250 g mucenici, esenţă de rom, coaja rasă de lămâie, 200 g nucă, scorţişoară, o cană de zahăr, două plicuri cu zahăr vanilat, sare.
Preparare: mucenicii se pun la fiert cu puţină sare. Se amestecă din când în când, ca să nu se lipească, iar când sunt fierţi, se iau de pe foc şi se adaugă în oală o cană de zahăr, pliculeţele de zahăr vanilat, coaja rasă de lămâie şi esenţa de rom. Se servesc cu nucă măcinată şi scorţişoară.
Ingrediente: 1 kg făină, 25 g drojdie, 500 ml lapte, 5 ouă, 300 g zahăr, vanilie, 250 ml ulei, coaja rasă de la o lămâie, 250 g nucă; pentru sirop: două căni de apă, o cană de zahăr, esenţă de rom şi de vanilie; pentru uns: un ou, 100 ml miere.
Preparare: se face maiaua din drojdie, trei linguri de făină şi 50 ml de lapte, apoi se lasă la dospit. Se separă gălbenuşurile şi se amestecă cu sare. Se bat spumă albuşurile şi se bagă la frigider. Laptele rămas se pune pe foc cu zahărul şi esenţa de vanilie şi se amestecă