Banca Centrală a Chinei dă liber şi mai multor exportatori chinezi să-şi facă decontările în monedă naţională. Decizia este încă un pas făcut de China pe calea impunerii monedei naţionale ca monedă de schimb în comerţul internaţional. Un obiectiv ce face parte din planul cincinal pentru 2011-2015.
În iulie 2009, China a lansat un program pilot care a permis primelor 365 de companii naţionale să efectueze tranzacții comerciale în yuani, un program ce avea ca obiectiv susținerea internaționalizarea yuanului prin încurajarea realizării de decontări în monedă chinezească a schimburilor comerciale internaţionale. Ulterior, China a extins acest program la 20 de regiuni administrativ teritoriale, în iunie 2010, și în întreaga țară, în august 2011. Însă doar companiile înscrise în acest program puteau efectua tranzacții comerciale internaționale în yuani.
Țelul celui de-al XII-lea plan cincinal
Prin decizia Băncii Centrale a Chinei, publicată pe site-ul oficial la începutul lunii martie a acestui an, cercul de companii chinezeşti care pot folosi acestă opţiune (de decontare a exporturilor în monedă naţională) a fost lărgit, dar pentru a putea face astfel de operaţiuni, agenţii economici au în continuare nevoie de un aviz special din partea autorităţilor.
Această extindere a reprezentat un pas crucial în a încuraja utilizarea yuanului în cadrul tranzacțiilor internaționale, unul din țelurile celui de-al XII-lea plan cincinal al Chinei (2011 – 2015).
Decontările în yuani în cadrul acestui program au atins 2.580 de miliarde de yuani (409,65 de miliarde de dolari) la sfârșitul lui 2011, conform informațiilor furnizate de banca centrală.
Spre sfârșitul lui 2011, China a semnat contracte de schimb valutar în valoare de 1.300 de miliarde de yuani cu 14 țări și regiuni, a declarat Banca Populară.
Banca Centrală a Chinei a folosit și alt