Competenţele Chinei în materie de spionaj cibernetic au atins un asemenea nivel încât ar putea constitui un pericol pentru armata americană în cazul unui conflict între cele două ţări, potrivit unui raport pregătit pentru Congresul Statelor Unite şi prezentat joi, relatează AFP.
Documentul, redactat de grupul american de apărare Northrop Grumman pentru Comisia de revizuire a relaţiilor economice şi de securitate între China şi SUA din cadrul Congresului, arată că armata chineză (APL) acordă multă importanţă "războiului informaţiilor".
"Liderii APL au integrat ideea că succesul unei lupte constă în capacitatea de a controla informaţiile şi sistemele informatice ale adversarului", subliniază raportul.
Textul adaugă că "experţii APL identifică în mod sistematic infrastructurile logistice, sistemele de comandă şi de control şi centrele de gravitaţie strategice ale Statelor Unite, pe care le-ar ataca în mod sigur cu prioritate, în cazul unui conflict".
Raportul avertizează de asemenea că competenţele chineze în domeniu "sunt atât de avansate încât reprezintă un risc real pentru operaţiunile militare americane în eventualitatea unui conflict" cu Beijingul, de exemplu "pentru a proteja Taiwanul".
Documentul subliniază că întreprinderile chineze, dintre care unele au parteneri străini care furnizează tehnologie, permit armatei populare să fie avansată în materie de cercetări şi tehnologie în acest domeniu.
În opinia lui Michael Wessel, membru al comisiei Congresului, "acest raport demonstrează dezvoltarea impresionantă a competenţelor cibernetice ale Chinei pentru a îndeplini obiectivele autorităţilor" ţării.
Competenţele Chinei în materie de spionaj cibernetic au atins un asemenea nivel încât ar putea constitui un pericol pentru armata americană în cazul unui conflict între cele două ţări, potrivit unui raport pregătit pentru