Băncile centrale din toată lumea au cumpărat în 2011 aproape 440 de tone de aur, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului, scrie Business Insider.
Printre statele care au cumpărat cea mai mare cantitate de aur se numără Mexicul, Rusia şi Coreea de Sud. Statul care îşi păstrează cel mai mare procent al rezervelor internaţionale interne în aur este Portugalia, cu peste 90%.
Anul trecut majoritatea băncilor centrale din lume au achiziţionat aur atât cu scopul de a-şi diversifica rezervele valutare cât şi pentru a-şi proteja patrimoniul naţional, scrie publicaţia citată care a realizat un top al statelor cu cele mai mari rezerve de aur din lume.
Rezervele de aur ale României au fost la sfârşitul lunii februarie de 103,7 tone, valoarea acestora fiind estimată de către Banca Naţională a României (BNR) la 4,435 miliarde de euro. Astfel, rezervele de aur reprezintă circa 13,2% din totalul rezervelor internaţionale ale României, estimate de BNR la nivelul de 33.387 de milioane de euro, potrivit celor mai recente date. Rezervele de aur ale României sunt de 78 de ori mai reduse decât cele ale SUA, stat care ocupă primul loc în clasamentul Business Insider.
Preţul la care s-a tranzacţionat aurul miercuri a fost de circa 1.678 de dolari pe uncie (28,3 grame), potrivit Bloomberg.
Topul statelor cu cele mai mari rezerve de aur din lume
10. India
Statul indian deţine circa 557,7 tone de aur care reprezintă circa 9,2% din rezervele internaţionale totale ale Indiei. Banca centrală din India achiziţionează periodic aur de la Fondul Monetar Internaţional (FMI). Mai mulţi oficiali ai băncii centrale indiene au declarat că instituţia consideră investiţiile în aur drept o strategie sigură, notează Reuters.
9. Olanda
Olanda deţine 612,5 tone de aur, circa 59,8% din rezervele sale internaţionale fiind păstrate în aur. Începând din 1991