Extinderea mediului virtual are drept consecinţă apariţia unor „răufăcători“ care agresează utilizatorul paşnic. Printre aceştia, „sabotorul“, „ştie-tot“ sau „scepticul“.
Viaţa în mediul virtual nu e uşoară. Întotdeauna se vor găsi personaje care să critice munca altora, stilul, talentul, ideile, ba chiar şi fotografiile personale. În online, aceşti indivizi sunt denumiţi „villains" - în limba engleză, ticăloşi, personaje negative. Specialiştii americani de la searchenginejournal.com, o companie de consiliere pe probleme de marketing şi promovare pe internet, au identificat opt categorii de astfel de „nesuferiţi", precum şi modurile în care te poţi apăra de atacurile lor pe blogul personal sau pe reţelele sociale.
1 Trollul. Acest individ postează comentarii exclusiv cu intenţia de a jigni alţi utilizatori, indiferent de subiectul discuţiei. Acuzaţiile blasfemiatoare, rasiste sau sexiste sunt toate componente ale arsenalului său. Potrivit psihologului bucureştean Keren Rosner, „«trollul» se simte frustrat în viaţa reală şi se descătuşează în lumea virtuală, eliberându-se de complexul de inferioritate". În online, adaugă specialistul, „acest sentiment al inferiorităţii este înlocuit cu o atitudine sfidătoare şi jignitoare, prin care crede că-i pedepseşte pe toţi cei care în viaţa reală îl fac să se simtă neimportant şi îl fac să sufere. Este o «răzbunare» inconştientă, compensatoare, care-l face să trăiască pentru moment satisfacţia şi iluzia celui puternic".
2 Sabotorul. Se bagă în toate conversaţiile, pe toate subiectele, deşi nu catidicseşte niciodată să citească articolul sau că vizioneze clipul în josul cărora comentează. Din acest motiv, comentariile lui nu aduc nimic nou discuţiei şi nu fac altceva decât să scurtcircuiteze cu platitudini bunul mers al forumului. „Sabotorul", susţine Keren Rosner, este atât de insistent pentru c