Fisticul ajută la menţinerea sub control a tensiunii arteriale, previne îmbătrânirea şi bolile cardiovasculare şi este un aliat imbatabil antistres. Iată ce alte beneficii mai aduce organismului.
Datorită conţinutului bogat în fibre alimentare, proteine, vitamine (A, complexul B(B1 şi B6, B9 (acid folic)) şi E) şi minerale (cupru, mangan, potasiu, fier, fosfor, calciu, zinc şu seleniu), fiscticul este gustarea ideală dintre mese prin care putem asigura organismului nutrienţii de care are nevoie.
De asemenea, fisticul este renumit pentru cantitatea importantă de antioxidanţi (de exemplu, resveratrol), indispensabili încetinirii procesului de îmbătrânire.
Ţine colesterolul „rău” sub control
Persoanele care mănâncă zilnic 100 g de fistic crud reuşesc să ţină sub control nivelul colesterolului „rău” (LDL), factor de risc important în apariţia bolilor cardiovasculare, potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din Pennsylvania. În fistic se găsesc acizii graşi esenţiali, precum Omega 3 şi Omega 9, care ajută la combaterea concentraţiei mari de colesterol „rău” din sânge. În cazul persoanelor care au probleme cu colesterolul „rău" primele rezultate se pot observa după numai trei săptămâni.
De asemenea, rol protector asupra inimii au şi vitaminele B1 şi B9. Astfel, acidul folic are efect de relaxant asupra vaselor de sânge, prevenind apariţia hipertensiunii arteriale, un alt factor de risc cu potenţial cardiovascular. În ceea ce priveşte vitamina B1, ea acţionează în sensul prevenirii apariţiei tulburărilor de ritm cardiac.
Combate stresul şi migrena
Deoarece conţine magneziu şi vitamina B6, implicate în buna funcţionare a celulei nervoase, fisticul este un remediu excelent pentru combaterea stresului. În plus, cei doi nutrienţi ajută şi la eliminarea durerii de