Noile semne de slăbiciune a economiei Braziliei contribuie la îngrijorările crescânde ale economiei globale față de o posibilă gripare a piețelor emergente, piețe care au susținut creșterea economică mondială în ultimii ani.
Acest fapt nu poate decât să îngrijoreze, având în vedere criza economică în care Europa se afundă și redresarea anemică a Statelor Unite. Țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) au fost acele economii dinamice care au contribuit la redresarea economiei mondiale, afectată sever de criza financiară din 2008, amintește publicația financiară „Wall Street Journal”.
Pare-se, însă, că actuala criză a cam pus capac și acestora: economia Braziliei a crescut, în 2011, cu 2,7%, mai puțin de jumătate față de estimările guvernamentale, iar miercuri guvernul a anunțat că producția industrială s-a contratat cu 2,1% în ianuarie. În urma acestor factori negativi, publicația financiară „Financial Times” scrie că Banca Centrală a Braziliei a fost nevoită să aplice o reducere mai drastică a dobânzii-cheie, de 75 de puncte de bază față de 50 de puncte de bază intenționate, la 9,75%, pentru a stimula economia. Este doar a doua oară în istorie când dobânda-cheie a băncii centrale scade sub 10%, anunță agenția de știri Bloomberg.
Se dărâmă zidul BRICS?
Brazilia nu este singura piață emergentă care se confruntă cu probleme în ceea ce privește creșterea economică. Luni, Wen Jiabao, premierul Chinei, a redus ținta de creștere economică anuală la 7,5% după ce aceasta a fost menținută la 8% din 2005. Săptămâna trecută, India a dezvăluit că economia sa a crescut cu doar 6,1% în ultimul trimestru al lui 2011, cea mai redusă rată de creștere din ultimii doi ani. Economiștii intervievați de „Wall Street Journal” estimează că, în Africa de Sud, ritmul de creștere economică va încetini la 2,5% în acest an, cu mult sub estimările