Sepia sfârâie pe grillul încins în timp ce bucătarul Antonio Pisaniello amestecă cu gesturi nervoase într-un bol ulei de măsline, zeamă de lămâie, usturoi şi pătrunjel. „Sare!“, strigă spre ajutoarele sale, cel puţin cinci la număr, care se învârt în jurul lui. Pisaniello are 20 de ani experienţă, se mişcă şi vorbeşte repede, nu le e uşor să ţină pasul cu el aici, în bucătăria improvizată la standul de la Romexpo, unde bucătarul italian, specializat în peşte şi fructe de mare, a fost invitat să gătească cu public.
„Ne-a zăpăcit de azi dimineaţă! Ce mai, e mare bucătar! N-am mai văzut aşa ceva!“, se mândreşte Valentin Matei. În zilele obişnuite e şef, la raionul „Peşte“ la Metro, dar azi e unul dintre asistenţii „chef-ului“. „Ne prinde şi nouă bine, că mai dăm mici sugestii clienţilor care cumpără peşte şi fructe de mare“, explică el în timp ce ţine stângaci în mâini o tavă cu creveţi. „Cu noi aici, are două mâini stângi!“, îl completează un tânăr responsabil cu perpelirea creveţilor, sepiei şi calamarului pe grill.
E încă devreme şi mirosul de peşte ameninţă în valuri tavanul pavilionului.
Deşi e încă timpul de cafea, lumea se adună la standul unde Pisaniello a fost invitat să facă o demonstraţie de gătit.
„Ăsta e Antonio Pasarilor, fato! Ştii c-am mâncat la el la restaurant când am fost în Italia?“, spune, după ce aruncă o privire la ecusonul bucătarului, o tânără blondă, şi ciuguleşte tacticos o mustaţă de crevete din farfuria întinsă de Pisaniello. Bucătarul zâmbeşte. Poate pentru că şi-au auzit numele stâlcit- face vizite dese în România şi a prins câteva cuvinte în româneşte – sau poate pentru că deja e coadă la standul lui de peşte şi fructe de mare, deşi e doar puţin trecut de ora ora micului dejun.
„Microfono?“, întreabă nelămurit Pisaniello. A cerut un microfon de ceva vreme, vrea ca lumea să audă şi să înţe