Pentru a nu plăti taxa auto anunţată iniţial pentru anul acesta, românii care doreau să cumpere cutovehicule s-au îngrămădit să încheie tranzacţiile în decembrie 2011. Ca urmare, vânzările s-au prăbuşit în ianuarie, cifra de afaceri în domeniu scăzând cu peste 30%.
Pentru comerţul cu autovehicule şi motociclete, cifra de afaceri a scăzut, în ianuarie 2012, faţa de luna precedentă, ca serie brută, cu 19,9% şi a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,6%, a anunţat, astăzi, Institutul Naţional de Statistică. Cea mai mare scădere a fost la comerţul cu autovehicule (-30,5%), urmat de cel cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-26,5%) şi activităţilor de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-16,7%). În acelaşi interval, însă, comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule a crescut cu 3,1%.
Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut ca serie brută cu 0,4%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut cu 4,0%.
Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei s-a diminuat faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,5%, respectiv cu 0,7%.
Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a scăzut, de asemenea, faţă de decembrie 2011, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 14,0 şi respectiv cu 8,5%. Scăderea provine în special din activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-16,6%). Pentru jocurile de noroc şi alte activităţi recreative declinul cifrei de a