Cauza este majorarea taxei la valoarea adăugată de la 8 la 20 la sută. Producătorii recunosc, că nu pot să nu ridice preţurile, în caz contrar ei dar şi ramura respectivă pot da faliment.
Carnea produsă în Republica Moldova se va scumpi cu cel puţin 12% în viitorul apropiat, anunţă TV 7. Cauza este majorarea taxei la valoarea adăugată de la 8 la 20 la sută. Producătorii recunosc, că nu pot să nu ridice preţurile. Totodată dacă preţurile vor creşte producătoriii şi ramura respectivă riscă să dea faliment.
Producătorii de carne de pasăre afirmă, că majorarea TVA-ului de la 8 la 20% nu a fost discutată cu ei, iar decizia parlamentului intrată în vigoare la începutul anului a venit pe neaşteptate. Mai mult, modificările operate nu sunt clare, iar explicaţiile oficialilor de la Fisc au trezit mai multe întrebări decât răspunsuri. În asemenea condiţii producătorii susţin că vor fi nevoiţi să majoreze preţurile.
Vom mânca carne de import
Nicolae Covaş, preşedintele Asociaţiei producătorilor de carne spune că dacă nu se iau măsuri circa 50 de mii de angajaţi de la avicole şi fermele de porcine vor ajunge pe drumuri, iar consumatorii vor cumpăra carne importată din Argentina şi Brazilia.
Creşterea preţului la carnea de porc şi de pasăre va bate nu numai la buzunarele consumatorilor. Aceasta va lovi şi în întreprinderile authtone care nu vor putea concura cu carnea de import, care este mai ieftină.
Pentru găsirea unei soluţii săptămâna viitoare va fi convocată o şedinţă cu participarea producătorilor, reprezentanţilor ministerului agriculturii,ministerului finanţelor şi inspectoratului fiscal.