Departamentul american de justiţie a avertizat compania Apple Inc. şi cinci dintre cele mai mari edituri din Statele Unite că intenţionează să le dea în judecată pentru o presupusă înţelegere de a creşte preţul cărţilor electronice, potrivit unor surse apropiate subiectului, citate de Wall Street Journal.
Apple ar fi convins editurile să schimbe modul în care stabilesc preţul cărţilor electronice, înainte ca fostul şef al companiei, regretatul Steve Jobs, să introducă iPad-ul în 2010. Câteva dintre părţile implicate se află acum în discuţii pentru a ajunge la o înţelegere în speţa antitrust şi a evita un proces care le-ar aduce prejudicii, spun sursele citate de Wall Street Journal. Dacă va fi încheiată, o astfel de înţelegere va avea implicaţii importante pentru industrie, putând conduce la ieftinirea cărţilor electronice pentru consumatori. Nu toate editurile participă însă la discuţii.
Cele cinci edituri gigant care riscă procese sunt Hachette Book Group (din grupul Lagardere), Simon & Schuster (parte din grupul de presă CBS), Grupul Penguin USA (din concernul Pearson), HarperCollins Publishers (o unitate a News Corp, care deţine şi Wall Street Journal) şi Macmillan (unitate a companiei Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck)
Purtătorii de cuvânt ai editurilor au refuzat orice comentarii, la fel ca şi Apple, care a introdus ieri o nouă versiune a tabletei iPad.
Cazul are în centru decizia Apple de a schimba modul în care editurile stabilesc preţul cărţilor electronice, în condiţiile în care pregătea introducerea primului iPad la începutul lui 2010. În mod tradiţional, editurile vindeau cărţi retailerilor pentru jumătate din preţul recomandat de copertă. Vânzătorii de carte erau apoi liberi să ofere cărţile clienţilor la un preţ mai mic decât cel de copertă, dacă doreau acest lucru. Majoritatea cărţilor tipărite se vând după acest mod