Craiovenii au reprezentanţi în cartiere care transmit către autorităţile locale problemele cu care se confruntă. Unii chiar se zbat pentru rezolvarea lor, alţii, în schimb, îşi rezolvă propriile probleme
De câte ori nu aţi vrut să le aduceţi la cunoştinţă autorităţilor locale sau reprezentanţilor serviciilor subordonate primăriei problemele pe care le aveţi, că strada pe care locuiţi este plină de gropi, că platformele de gunoi sunt infecte, că printre blocuri sunt haite de câini, că nu aveţi apă curentă şi canalizare, că parcările sunt neîncăpătoare, că spaţiile verzi sunt simple maidane?
Dar aţi înghiţit în sec, aţi înjurat în gând şi aţi mers mai departe fără să ajungeţi faţă în faţă cu primarul, cu consilierii sau cu directorii serviciilor de utilităţi de care sunteţi nemulţumiţi. Şi asta pentru că nu ştiaţi că în cartierul dumneavoastră, chiar printre vecini, există o persoană care are menirea să transmită toate aceste nemulţumiri şi probleme către autorităţile locale. Este vorba de membrii Consiliului consultativ cetăţenesc, care au sarcina să-i tragă de mânecă pe primar, pe consilieri. Ei vă reprezintă (ce-i drept benevol) şi ar fi bine să știți ce fac pentru comunitate. În Craiova există nouă astfel de Consilii consultative cetăţeneşti, care răspund de nouă zone.
Cum au fost aleşi reprezentanţii cetăţenilor
„Prin constituirea Consiliilor consultative cetăţeneşti pe zone ale municipiului Craiova se demonstrează faptul că administraţia publică locală doreşte să implice cetăţenii în luarea deciziilor importante pentru comunitate şi să aibă o relaţie bidirecţională cu societatea civilă, asigurând astfel o mai bună relaţie între cetăţeni şi autorităţile publice locale.
Consiliile consultative cetăţeneşti constituite pe zone funcţionează în baza Regulamentului de organizare şi funcţionare, anexă la Hotărârea Consiliului Lo