Ministerul Sănătăţii va încheia un protocol de colaborare cu SC Antibiotice SA Iaşi şi cu CN Unifarm SA pentru achiziţia medicamentelor oncologice care nu se găsesc pe piaţa românească, asftel încât să poată fi eliminate disfuncţionalităţile în tratamentul pacienţilor cu afecţiuni oncologice
Ministerul Sănătăţii a identificat aproximativ 34 de medicamente care fac parte din protocoalele terapeutice, în special cele oncologice, dar care au un preţ foarte mic şi nu prezintă interes comercial din partea furnizorilor, creând disfuncţionalităţi în asigurarea schemelor de tratament.
Ministrul Ladislau Ritli a avut o primă discuţie cu reprezentanţii celor două societăţi. ''Astăzi vom transmite către unităţile sanitare din toată ţara o adresă prin care le solicităm să ne comunice în cel mai scurt timp necesarul pentru un an de medicamente oncologice ieftine, cele pe care nu le găsesc pe piaţa românească", a declarat ministrul.
În baza acestor raportări, cele două societăţi vor demara procedura de achiziţie pentru nevoi speciale. Medicamentele vor fi livrate către spitale în baza unor contracte ferme cost-volum încheiate între societăţile comerciale şi unităţile sanitare.
Bolnavii de cancer au fost în pericol de a rămâne fără citostatice și medicamente împotriva durerilor, după ce principalul importator de opioide oncologice, Mundipharma, a anunţat că îşi încetează activitatea în ţara noastră.
Mundipharma avea o acoperire de 60% din cererea de opioide oncologice, iar acum portofoliul său va fi reprezentat de un producător local. Compania părăsește România în mod special din cauza taxei clawback și a prelungirii termenelor de încasare a banilor la peste 340-360 de zile.