Nu sunt de acord cu mărirea salariilor la nivelul din 2010 pentru că acestea s-au acordat pe fondul creşterii economiei, peste potenţial, la un ritm de 7% pe an, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Melania Hăncilă, economist şef al Volksbank România.
'Nu sunt de acord cu mărirea salariilor la nivelul la care au fost anterior, pentru că aceste salarii s-au acordat în condiţiile în care economia creştea, peste potenţial, la un ritm de 7% pe an, ceea ce nu mai este cazul în climatul economic actual şi nu cred că vom mai vedea asemenea ritmuri înalte de creştere pe termen mediu', a precizat Hăncilă.
Economistul şef al Volksbank România consideră că o majorare a salariilor ar putea fi oportună în condiţiile în care s-ar restructura major sectorul bugetar. 'Din spaţiul fiscal astfel creat s-ar majora salariile, dar nu consider că este adecvat să se revină la aceleaşi cheltuieli anterioare crizei, ca să nu mai spun că în ultimii ani au crescut cheltuielile cu bunurile şi serviciile. Practic, s-au micşorat oarecum salariile, dar cheltuielile cu bunurile şi serviciile au crescut', a explicat oficialul Volksbank.
Potrivit acesteia, dacă se revine cu salariile la nivelul anterior atunci s-ar ajunge la situaţia în care cheltuielile cu bunurile şi salariile vor fi superioare celor din 2008, care nu erau sustenabile nici la momentul acela.
'De această majorare ar beneficia doar un segment al populaţiei, care oricum are o productivitate foarte scăzută şi serviciile oferite sunt de calitate scăzută. Efectul majorării salariilor s-ar putea vedea în creşterea uşoară a consumului. Dar am putea să stimulăm consumul, făcând ceea ce a sugerat domnul premier Ungureanu, prin scăderea CAS la angajat. O măsură de care ar beneficia întrega economie şi ar reduce evaziunea fiscală', a mai spus Hăncilă.
Economistul şef al Vol