Într-un studiu realizat de Cybermetrics Lab, Universitatea din Oradea se află pe locul 13 în ţară şi 1499 pe plan mondial, într-o clasificare web a universităţilor din lume. Clasamentul a a luat în calcul 20.300 de universităţi, dintre care 112 din România.
Potrivit informațiilor primite de la Olimpia Popoviciu, purtător de cuvânt la Universitatea din Oradea, grupul de cercetare Cybermetrics Lab, care aparține de Consiliul Superior de Investigaţii Ştiinţifice ataşat Ministerului Educaţiei din Spania, a realizat proiectul „Rankind web of World Universities" (Clasificarea web a universităţilor din lume). „Webometrics Ranking of World Universities a fost lansat în 2004 şi este actualizat la fiecare şase luni. Scopul studiului este să furnizeze o extra motivare a cercetătorilor de a publica mai mult şi mai de calitate, furnizând şi un clasament al universităţilor. Sunt luate în considerare doar universităţile şi entităţile de cercetare care au un domeniu web propriu şi independent", a spus Olimpia Popoviciu.
Criterii
Clasamentul, în care au fost analizate 20.300 de universităţi din lume şi 112 din România, a fost publicat în ianuarie 2012. Evaluarea are la bază patru indicatori, printre care dimensiunea, adică numărul de pagini web regăsite pe Google (care fac referire la web-site-ul universităţii), exclusiv cele care conţin fişiere de tip word, pdf, excel etc. Parametrul e furnizat de Google. Al doilea indicator este vizibilitatea, adică numărul de link-uri externe care indică site-ul instituţiei. Aceste parametru este furnizat de Majestic SEO (o bază de date indexată care evidenţiază legăturile dintre site-urile de internet). Al treilea parametru, furnizat de Google, este numărul de documente de pe site-ul respectiv sau de pe site-urile cercetătorilor săi (documente pdf, word, ppt, excel), iar al patrulea este numărul de lucrări ştiinţifice care au au