Parchetul General nu are toate instrumentele legale pentru a combate eficient marea criminalitate economică. Iată ce spune la RFI Ionel Blănculescu, fostul şef al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Bancare şi fost ministru delegat al Autorităţii de Control. Parchetul General a anunţat joi că în 2011 s-au trimis în judecată 1.300 de evazionişti, de trei ori mai mult decât în ultimii şase ani.
Ionel Blănculescu dă exemplul legislaţiei în domeniul combaterii evaziunii fiscale, legislaţie care ar lăsa “portiţe” de scăpare pentru evazionişti.
“Ani de zile m-am bătut să asociem evaziunea fiscală cu crima. În momentul de faţă, dacă veţi consulta legea privind combaterea evaziunii fiscale, veţi vedea că are o sumedenie de portiţe pe care procurorii–şi nu e vina lor–nu au cum să facă în aşa fel încât să le evite. Sunt portiţe care sunt exploatate de către armata de avocaţi, aşa încât chiar dacă avem o mie şi ceva de persoane trimise în judecată şi anchetate pe probleme de evaziune fiscală, veţi constata, dacă veţi face un bilanţ, că nu avem condamnaţi. Şi dacă nu avem condamnaţi în acest domeniu, ci doar peşti şi peştişori sau pedepse cu suspendare, cu siguranţă că şi în zona Parchetului există o mare insatisfacţie”, spune Blănculescu.
Fostul şef al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Bancare şi fost ministru delegat al Autorităţii de Control mai afirmă că procurorii au resimţit probabil aceeaşi “insatisfacţie” şi când au văzut că toate persoanele reţinute în dosarul corupţiei de la vămi au fost lăsate libere de către instanţe.
Comentariile vin în contextul în care Parchetul General şi-a făcut joi bilanţul potrivit căruia în 2011 s-au trimis în judecată 1.300 de evazionişti, de trei ori mai mult decât în ultimii şase ani şi de 15 ori mai mulţi contrabandişti decât în 2006.
De asemenea, procurorii au pus sechestre asiguratorii