Preşedintele Traian Băsescu a reevaluat criza. Nu în calitate de economist sau de şef de stat, ci de simplu politician cu ochii aţintiţi pe cifrele din sondaje, nu pe cele care reflectă mersul economiei. În ianuarie nu erau bani de salarii în buget sau, dacă erau, nu i-a găsit. Acum pare să ştie că sunt, doar că tot nu i-a găsit, deci a cerut ajutorul Guvernului.
La sfârşitul lui ianuarie preşedintele a declarat că, "personal", nu a găsit în buget resursele necesare majorării pensiilor şi salariilor şi le-a cerut politicienilor să renunţe la populism. Le-a cerut să nu creeze speranţe false şi să nu pună în pericol stabilitatea economică agonisită cu greu în ultimii ani.
După o lună şi o săptămână preşedintele a reevaluat, indirect, capacitatea economiei, a bugetului, de a permite majorarea salariilor şi a cerut Guvernului să găsească resursele necesare "întregirii" lefurilor bugetarilor, cu ocazia discursului ţinut miercuri în Parlament.
Reevaluarea preşedintelui este indirectă în sensul în care, pentru a nu se contrazice pe deplin, nu a declarat, victorios, că a găsit, "personal", bani în buget pentru majorarea salariilor, ci a lăsat impresia că ei sunt, sau că ei ar trebui să fie, motiv pentru care a cerut cabinetului MRU să îi găsească.
Schimbarea de mesaj a preşedintelui a survenit pe fondul unor cifre îngrijorătoare privind economia, respectiv scăderea PIB cu 0,2% în ultimul trimestru al anului trecut faţă de trimestrul precedent şi reducerea prognozei de creştere economică de către FMI pentru anul în curs.
Cifrele care, probabil, sunt şi mai îngrijorătoare pentru preşedinte sunt însă cele din sondaje. Iar preşedintele, după cum a recunoscut joi la bilanţul ministerului public, este, totuşi, un politician.
Dincolo de faptul că, aşa cum arată el azi, bugetul nu numai că nu permite majorarea salariilor, dar nu garantează nici măc