Numit popular si bruscanis, brustan, brustur-alb, brustur-de-rau, gusa-gainii, limba-vecinei, podbalul creste pe soluri umede, argiloase, pe povarnisuri plesuve si ogoare paraginite. Florile galbene de podbal apar din pamant primavara devreme, ca hrana pentru albine, cu mult timp inaintea frunzelor.
Frunzele lanoase, verzi sus si alb-argintii in partea de jos, se folosesc ca verdeata pentru supa, ciorbe, salata de primavara sau la sarmale. In scop terapeutic, in luna mai se culeg flori si frunze de podbal care, in amestec, folosesc la prepararea ceaiului recomandat in afectiunile respiratorii. Trebuie insa stiut ca frunzele carnoase de podbal contin mai multe substante active decat florile.
Frunzele de podbal au in compozitia lor vitamina C, inulina, carotenoide, acid tartric si malic, mucilagiu si multe altele. Infuziile si decoctul din frunze de podbal au efecte antiinflamatoare si emoliente datorita mucilagiului. Saponinele continute in planta ajuta la diluarea si evacuarea mai usoara a secretiei cailor respiratorii produsa de virusuri sau microbi.
Inca din antichitate, invatatii timpului au evidentiat calitatile terapeutice ale plantei care ajuta in vindecarea bolilor pielii si ale aparatului respirator. Cercetarile medicale contemporane n-au facut decat sa confirme ceea ce se stia de mii de ani despre podbal.
Amelioreaza rahitismul la copii
Preparatele din podbal se recomanda in bronsite cronice si tabagice, astm bronsic, pleurezie, emfizem pulmonar, gripa si guturai, tuse uscata si convulsiva, laringita, traheita, faringita, amigdalite, raguseala, silicoza pulmonara, tuberculoza. La fel de indicate sunt insa si in caz de afectiuni renale si genitale, rahitism la copii, scrofuloza, flebita, edeme la membrele inferioare cu flebite, plagi, rani superficiale, erizipel, abcese, taieturi, ulceratii, ulcer scr