Noua lege pentru combaterea violenţei domestice le permite poliţiştilor să intre în casă fără mandat. Agresorul poate fi apoi ţinut la distanţă de victimă prin ordin de protecţie.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, ieri, de „Ziua Femeii", decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Varianta îmbunătăţită a vechii legi cuprinde aspecte legate de ordinul de protecţie al victimelor şi ordinul de restricţie împotriva agresorului. Astfel, bătăuşii vor fi mai aspru pedepsiţi, iar victimele mai protejate. „Am promulgat legea pentru combaterea violenţei în familie. (...) Aşa că nu o să mai fiţi bătute acasă de bărbaţi. Dacă vă mai atinge cineva cu altceva decât cu o floare, să meargă la puşcărie", a spus preşedintele ţării.
Victimele pot cere ordin de protecţie
În 2010, în România, au fost înregistrate peste 11.000 de cazuri de violenţă în familie şi aproape 3.000 în primul trimestru al anului 2011. Specialiştii în domeniu spun că numărul persoanelor abuzate este în creştere, iar acestea îşi pot găsi liniştea în doar 53 de centre în toată ţară, care au o capacitate de 700 de locuri.
Potrivit noii legi, violenţa în familie reprezintă orice acţiune săvârşită de către un membru de familie împotriva altui membru din aceeaşi familie care provoacă sau poate cauza un prejudiciu sau suferinţe fizice, psihice, sexuale, emoţionale sau psihologice, inclusiv ameninţarea cu asemenea acte, constrângerea sau privarea arbitrară de libertate.
Pentru ca victimele acestui tip de violenţă să poată fi protejate mai bine, conform noii legi, victima violenţei în familie are dreptul să solicite instanţei judecătoreşti emiterea unui ordin de protecţie, aceasta putând să evacueze temporar agresorul şi să interzică revenirea lui pe o anumită perioadă de timp. De asemen