\"Evenimentul zilei\" îşi propune să obţină etichetarea clară a preparatelor de carne, cu corp de literă mare, vizibil: produs injectat sau neinjectat. Oamenii trebuie să cumpere în cunoştinţă de cauză.
Majoritatea procesatorilor de carne din România injectează carnea, cu o soluţie care conţine apă, sare, şi alte substanţe ce au rolul de a reţine apa în produs (ceea ce face produsul să cântărească mai mult), dar şi de a o menţine cu aspect proaspăt mai mult timp.
"Denumirea tehnică este de saramură. Se foloseşte apă, sare, polifosfaţi, caragenan, coloranţi, de obicei roşu carmin, şi nitriţi", explică dr. Gheorghe Mencinicopschi. Polifosfaţii reţin apa în carne, o fac să nu scadă în greutate. Nitriţii au rol de conservare.
Am făcut analize, dar e doar o picătură în ocean
EVZ a dus la analize într-un laborator ANSVSA cinci produse din carne, iar trei dintre acestea aveau conţinutul de apă peste limita admisă. În plus, probele de carne crudă, piept de pui şi spată de porc, aveau urme de sare, deşi teoretic nu fusese supusă niciunui proces de preparare.
Reprezentanţii ANPC au afirmat, ieri, că, în 2011, 35% din probele recoltate aveau limita de apă depăşită, adică 1 din 3 probe nu era conformă cu legea.
"Există tehnologii care permit ca 100 de kilograme de carne să absoarbă 100 de litri de apă. În toate produsele din carne se adaugă foarte multă apă, fie injectată, fie folosindu-se înlocuitori care se dizolvă în apă", spune profesorul universitar Flavius Berbentea, de la Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare a Universităţii de Ştiinţe Agricole a Banatului.
Niciun producător de carne din România nu-şi deschide porţile fabricii pentru presă. Astfel, notificarea pe etichete - injectat, neinjectat e singurul mod prin care cumpărătorii pot fi informaţi în mod onest.
C