Brazilia a depăşit Marea Britanie şi a devenit a şasea economie ca mărime din lume chiar dacă principalul motor de creştere economică din America de Sud a încetinit brusc anul trecut, înregistrând una dintre cele mai slabe performanţe din ultimul deceniu, scrie Financial Times.
Produsul Intern Brut s-a majorat anul trecut cu 2,7%, o treime din ritmul de creştere din 2010 şi cel mai scăzut avans de după 2003. Economia a stagnat în a doua jumătate a anului pe fondul eforturilor guvernului de a controla inflaţia şi al neîncrederii generale alimentate de criza din zona euro. "În cazul în care criza nu s-ar fi înrăutăţit în al doilea trimestru, creşterea economică în 2011 s-ar fi apropiat de 4%", apreciază ministrul brazilian de finanţe Guido Mantega.
Economia braziliană a fost mai mare decât cea a Marii Britanii, de 2.420 mld. dolari, cu aproape 49,2 mld. dolari anul trecut, calculul făcânduse pe baza preţurilor de piaţă şi a cursului mediu anual de schimb, spune Tim Ohlenburg, senior economist la Centrul de Cercetare Economică şi de Afaceri. "Este o evoluţie destul de naturală. Brazilia are o populaţie numeroasă, foarte multe resurse naturale şi o industrie locală puternică", adaugă Ohlenburg.
Încetinirea creşterii economice în Brazilia vine pe fondul scăderii ritmului de creştere din ţările dezvoltate ale lumii. În China, avansul PIB-ului s-a redus de la 10,3% în 2010 la 8,9% anul trecut, premierul Wen Jiabao anunţând recent o ţintă de creştere de 7,5% pentru acest an. În India, avansul economic s-a redus din vară, guvernul aşteptându-se la o creştere a PIB-ului de 6,9% pentru anul fiscal care se încheie în luna martie, comparativ cu estimările anterioare de 9%. În Rusia, preţul ridicat al petrolului a impulsionat economia, dar ritmul de creştere al PIB-ului încetineşte. Economiştii estimează că în acest an economia braziliană se va majo