Un român din zece are o afecţiune renală, numărul suferinzilor de rinichi fiind mult mai mare, aceştia fiind expuşi riscului unor boli renale severe. La ora actuală, peste 9.000 de pacienţi au nevoie săptămânal de dializă. Potrivit OMS, la nivel global, se estimează că sunt între 400 şi 600 milioane de persoane cu afecţiuni ale rinichilor. Mesajul din acest an, lansat cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului – 8 martie, este informarea asupra bolilor renale, subdiagnosticarea acestora, importanţa prevenţiei şi a depistării lor în faze incipiente, reducerea factorilor de risc în apariţia acestei patologii.
În general, oamenii subestimează rolul vital al rinichilor în buna funcţionare a organismului, trecând cu vederea că ei asigură eliminarea toxinelor şi a apei în exces din sânge, fiind principalul filtru al corpului nostru. Majoritatea populaţiei este interesată să afle informaţii referitoare la afecţiunile cardiace şi la cancere şi mai puţin la bolile renale, deşi acestea înregistrează o frecvenţă din ce în ce mai mare. Specialiştii pun acest lucru pe seama faptului că bolile renale debutează şi evoluează mult timp fără simptome severe.
Hipertensiunea, diabetul, obezitatea, fumatul... sunt printre factorii care favorizează apariţia şi agravarea patologiei renale. În peste douătreimi dintre cazuri responsabile de boala de rinichi sunt hipertensiunea şi diabetul zaharat şi se constată o creştere a prevalenţei la persoanele de peste 65 de ani, avertizează prof. dr. Eugen Moţa, preşedintele Societăţii Române de Nefrologie. Atenţie, fumatul reduce cu 18% funcţia renală!
În ceea ce priveşte transplanturile renale, România încă înregistrează un număr mic, deoarece nu sunt suficienţi donatori , iar secţiile de terapie intensivă nu sunt preocupare să identifice potenţiali donatori aflaţi în moarte cerebrală. În vederea depistării precoce a bolilor re