Dr. Günter Hörcher, șef relații și strategii europene din cadrul Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation IPA şi Jürgen Raizner, director general al Centrului de Transfer Est-Vest al Steinbeis, vorbesc despre primul proiect în domeniul transferului tehnologic realizat prin Parteneriat Public Privat: “Springboard for the Romanian industrial manufacturing – Starting up a Territorial Technology Transfer“.
Reporter: Domnule Hörcher, spuneţi-ne câteva cuvinte despre situaţia la nivel european. Există o colaborare activă între companiile industriale şi institutele de cercetare? Care este rolul Fraunhofer în acest context?
Günter Hörcher: Da, în prezent, companiile industriale din ţările occidentale beneficiază de rezultatele colaborării directe cu institutele de cercetare aplicată, respectiv fundamentală, crescându-şi astfel forţa inovativă. Industria la nivel european se află într-o competiție internațională, iar pentru a supraviețui, ea trebuie să se îmbunătățească în permanență. În Germania, Fraunhofer IPA sprijină de peste 50 ani, în cadrul unui proces continuu, industria de producție, astfel încât aceasta să își păstreze nivelul de competitivitate la nivel internațional, mai exact în chestiunile legate de tehnologie la toate nivelele: începând de la organizarea producției până la livrarea produsului finit. Această interacţiune strânsă între industrie si ştiinţe aplicate este un factor important care determină succesul economiei vest-europene.
Reporter: Ce a determinat Fraunhofer să-şi îndrepte atenţia spre România şi care este strategia în ceea ce priveşte această ţară?
Günter Hörcher: Transferul tehnologic în România nu funcționează înca în mod ideal, deși este important pentru economia țării și pentru supraviețuirea industriei de producție. Fraunhofer IPA dorește să sprijine îmbunătățirea procesului de