Grecia trebuie să convingă până joi seara investitorii privaţi să participe la cea mai amplă restructurare a unei datorii suverane din istorie, iar un eşec ar pune în pericol al doilea pachet de ajutor financiar, de 130 miliarde euro, şi ar deschide calea unui faliment haotic, scrie Mediafax.
Autorităţile elene s-au înţeles cu reprezentanţi ai creditorilor privaţi (Institutul pentru Finanţe Internaţionale) ca aceştia să accepte o pierdere de 53,5% din valoarea nominală a unor obligaţiuni în valoare de 206 de miliarde de euro, însă acordul nu este angajant pentru deţinătorii de obligaţiuni. Incluzând pierderea dobânzilor viitoare şi prelungirea scadenţelor, pierderea reală pentru investitori se situează la circa 74%.
Obligaţiunile vechi vor fi preschimbate cu unele noi, cu maturitate mai lungă şi garanţii mai solide, acestea fiind însoţite şi de plata unor stimulente financiare investitorilor.
Care sunt condiţiile restructurării datoriei Greciei către investitorii privaţi
Preschimbarea va fi posibilă doar dacă Grecia primeşte un răspuns, pozitiv sau negativ, de la peste 50% din investitorii care deţin obligaţiuni de 177 miliarde de euro emise sub incidenţa legii elene, iar dintre aceştia două treimi acceptă pierderile, potrivit Reuters.
Pentru a se asigura că preschimbarea de obligaţiuni va avea loc, Grecia a introdus prin lege în luna februarie clauze de impact colectiv, care îi vor permite să forţeze schimbul în cazul investitorilor care nu vor să participe, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii.
Legislaţia adoptată în februarie a introdus clauze de impact colectiv pentru obligaţiunile de 177 de miliarde de euro. Restul obligaţiunilor, de 29 miliarde de euro, emise sub incidenţa legilor britanice sau ale altor state, aveau deja clauza colective.
Grecia a anunţat că vrea o rată de participare cât mai ridicată şi va derula pres