Inflația provoacă din nou îngrijorări în cadrul Băncii Centrale Europene, complicând eforturile acesteia de a stimula creșterea economică și de a preveni intrarea zonei euro în recesiune.
BCE va mări, astăzi, prognoza de inflație pe 2012 peste pragul de 2%, fapt care va limita capacitatea sa de lua noi măsuri de reducere a dobânzii-cheie, chiar dacă prognozele de creștere economică sunt tot mai pesimiste. Oficialii instituției cu sediul la Frankfurt vor menține dobânda-cheie la nivelul record de 1%, estimează 55 din 58 de economiști intervievați în cadrul unui sondaj al agenției de știri Bloomberg. Decizia BCE va fi anunțată la 14:45, ora României, iar la 15:30, Mario Draghi, președintele BCE va susține o conferință de presă în care va prezenta noua prognoză economică a băncii centrale.
Citește mai multe despre conflictul dintre BCE și Bundesbank cu privire la împrumuturile ieftine acordate sectorului bancar
Vezi aici ce părere are Mario Draghi despre modelul social european
Cu mâinile legate
„Mesajul lui Draghi nu va fi unul foarte plăcut”, consideră Klaus Baader, economist-șef pe zona euro la Societe Generale. „BCE își va încălca limita de inflație pentru al doilea an consecutiv iar prognoza economică nu s-a îmbunătățit în mod semnificativ. Astfel, ei vor avea mâinile legate în ceea ce privește dobânda-cheie”.
După ce BCE a inundat sectorul bancar cu mai mult de 1.000 de miliarde de euro pentru a preveni o criză de împrumuturi, BCE se confruntă, în prezent cu o creștere puternică a prețului petrolului care alimentează presiunile inflaționiste în timp ce nu mai puțin de șase din cele 17 țări membre ale zonei euro sunt ameninţate de recesiune.
Divergențe economice
Luând în considerare amplificarea diferenţelor dintre evoluţia economică a statelor din centrul şi cele de la periferia zonei euro, c