Analiştii vorbesc despre o deteriorare bruscă a sentimentului de pe pieţele mature care a lovit şi bursa de la Bucureşti. "Pe piaţa locală este în continuare roşu, pentru că sentimentul de pe bursele mature s-a deteriorat brusc, iar indicii de volatilitate au crescut puternic pe parcursul şedinţei de ieri atât în SUA, dar şi în Europa. Ori de câte ori sentimentul din pieţele mature se deteriorează brusc, asistăm la ieşiri de fluxuri din pieţele emergente şi de frontieră. La acestea se adaugă ştirile preponderent nefavorabile din economiile emergente din ultimele zile", a declarat Andrei Rădulescu, analist la SSIF Broker.
De obicei, în anii în care bursa a debutat în primele luni cu creşteri importante au urmat apoi din martie - aprilie scăderi destul de abrupte pe piaţa românească, scenariu care a avut loc şi anul trecut.
După închiderea şedinţei de marţi de la bursă, indicii burselor din Germania, Franţa, Spania şi Italia au coborât cu peste 3,5% după o serie de date economice negative venite atât de pe plan european, cât şi din SUA sau China, aceasta din urmă reducând prognozele de creştere pentru 2012 de la 8% la 7,5%.
Investitorii au mai fost îngrijoraţi şi cu privire la reuşitele măsurii de conversie a obligaţiunilor de stat greceşti în titluri cu scadenţă de până la 30 de ani cu valoare mai mică, însă până la această oră cei mai mulţi creditori au acceptat să participe la operaţiune.
Bursa de la Bucureşti a scăzut miercuri cu 1,6%, pentru a treia zi consecutiv, într-o piaţă în care unele marcări de profituri au dus în jos cu 2,5% preţul acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), iar acţiunile Petrom au pierdut 3,3%.
Scăderile mai puternice înregistrate de aceste acţiuni vin în contextul în care acestea s-au apreciat cu peste 40% de la începutul anului.
La închiderea pieţei principale, acţiunile FP erau cotate la 0,584 lei,