Dupa mai bine de cinci ore de negocieri cu reprezentantii Ministerului Economiei, sindicalistii din Valea Jiului au ajuns la un consens cu reprezentantii Guvernului, urmand sa se intoarca in sut chiar de vineri seara.
Un reprezentant al Ministerului Economiei a anuntat ca "s-au creat premisele stingerii conflictului de munca si a reluarii activitatii inca din aceasta seara".
Detaliile tehnice ale intelegerii dintre mineri si reprezentantii ministerului urmeaza sa fie publicate luni, 12 martie.
"Ministrul Economiei le multumeste liderilor de sindicat pentru disponibilitatea de care au dat dovada minerii din Valea Jiului", a mai transmis reprezentantul ministerului.
Ulterior, unul dintre reprezentantii sindicatelor miniere a confirmat ca minerii se intorc la munca. Sambata are loc sedinta Consiliului de Administratie al Companiei Nationale a Huilei, urmand ca sumele care vor fi achitate minerilor sa fie "incadrate in bugetul de venituri si cheltuieli".
Minerii de la cele sapte exploatari din Valea Jiului au declansat protestele luni, cateva mii de ortaci protestand in curtea Companiei Nationale a Huilei si marsaluind pe strazile din Petrosani.
Minerii au cerut majorarea cu 100 de lei a sporului de periculozitate, la 700 de lei, si cresterea pretului carbunelui livrat producatorilor de energie.
In ultimele zile, in minele din Valea Jiului au intrat doar echipe de mineri de inspectie care coboara in subteran doar pentru a asigura locurile de munca, in conditiile in care oprirea totala a activitatii in minele de huila este periculoasa, acolo existand un nivel ridicat de metan.
Minerii au mai reclamat nerespectarea de catre noul Guvern a unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, in baza caruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat