Majorarea cheltuielilor publice în România ar avea ca efect nu doar creşterea deficitului bugetar, ci şi amplificarea riscului unor efecte adverse indirecte prin scăderea încrederii pieţelor, apreciază analiştii agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings.
Aceasta este prima reacţie a unei entităţi internaţionale la planurile anunţate de autorităţile de la Bucureşti privind readucerea salariilor bugetarilor la nivelul de dinainte de tăierea de 25% aplicată în 2010 şi reducerea contribuţiilor sociale cu o marjă cuprinsă între 3 şi 5%.
Un derapaj de la ţintele fiscale, în special dacă este provocat de măsuri permanente care amplifică riscul unei îndepărtări de la obiectivele pe termen mediu, ar fi o evoluţie negativă, a declarat pentru Mediafax analistul Fitch Gergely Kiss.
Analistul agenţiei de evaluare financiară reiterează că scenariul de bază luat în calcul este că România va respecta ţintele incluse în programul cu FMI şi Uniunea Europeană. Până în prezent, România a respectat programul extern, iar Fitch va continua să ia în considerare performanţele fiscale şi economice în evaluarea ratingului de ţară.
Preşedintele Traian Băsescu declara recent în Parlament că puterea are datoria de a găsi soluţii ca în jurul datei de 1 iunie să fie "reîntregite" salariile bugetarilor.
"Cred că este o datorie a mea şi a dumneavoastră să gândim şi să găsim soluţii pentru ca, undeva în jurul datei de 1 iunie, să reîntregim salariile bugetarilor. Din acest punct de vedere, veţi avea tot suportul meu, dar suportul meu nu este suficient dacă talentul dumneavoastră şi al Guvernului nu va fi pe măsura momentului şi pe măsura nevoii de a restabili veniturile bugetarilor", a spus Băsescu, declarându-se convins că majoritatea parlamentară, împreună cu Guvernul, premierul, ministrul de finanţe, poate şi opoziţia, vor putea găsi resurse în buget pentru acest