Fondurile mutuale de investiţii româneşti au ajuns în februarie la active de 1,65 miliarde de euro. Alte 297,8 milioane de euro se află în fondurile mutuale înregistrate în străinatate. La aceste sume se adaugă încă 62 de milioane de euro investiţi în fondurile închise de investiţii. Banii românilor au mers cu preponderenţă, şi în februarie, tot către fondurile mutuale şi de obligaţiuni.
Valoarea activelor nete ale fondurilor mutuale de investiţii româneşti s-a majorat şi în luna februarie cu o rată lunară de 3,3% ajungând la nivelul de 7.176 de lei (1,65 miliarde de euro). Potrivit statisticilor publicate de Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România (AAF), şi valoarea activelor fondurilor străine distribuite în România, a evoluat în acelaşi sens.
Creşterea valorii activelor nete pe această categorie de vehicule de investiţii a fost însă mai modestă: doar 1,6% faţă de luna ianuarie, până la nivelul de 1.295 lei (respective aproximativ 300 de milioane de euro). Şi valoarea activelor fondurilor închise de investiţii a fost pe creştere. Activele totale ale acestora au crescut cu 2,5% până la nivelul de 269,5 lei (aproximativ 62 milioane de euro).
Fondurile monetare, preferatele investitorilor
Statisticile AAF arată că fondurile mutuale locale monetare deţin în continuare cea mai mare cotă de piaţă (peste 45% din totalul activelor fondurilor deschise de investiţii, OPCVM), cu peste 3,8 miliarde de lei. Această categorie de fonduri fiind dealtfel preferată de investitori. În luna februarie, aceştia au adus în fondurile monetare 239 de milioane de lei, şi au retras 114, ceea ce înseamnă că valoarea subscrierilor nete a fost de circa 125 de milioane de lei.
Următoarea categorie de fonduri preferată de investitori, cele de obligaţiuni (atât cele româneşti cât şi cele înregistrate în străinătate), a atras subscrieri de