MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Testele sanguine pot evidentia, uneori, multiple anormalitati, printre care cele mai neobisnuite sunt granulocitopenia sau agranulocitoza. Astfel, granulocitopenia (neutropenia) este o afectiune in care continutul total de celule albe sanguine, numite granulocite, este scazut. Cauza este fie productia scazuta a acestor celule in maduva, fie distrugerea lor, cu o rata mai mare decat normalul. Avand in vedere ca neutrofilele reprezinta prima linie de aparare a organismului impotriva infectiilor bacteriene sau fungice, granulocitopenia creste considerabil susceptibilitatea la multe infectii, putand fi, totodata, primul semn de leucemie sau de anemie aplastica. In general, daca numarul de polinucleare neutrofile este mai mic de 1800/ml, vorbim de o neutropenie in raport cu o insuficienta de productie sau o hiperdistructie de celule circulante.
Daca, insa, numarul de polinucleare neutrofile este mai mic de 700/ml, atunci este vorba despre agranulocitoza, ce necesita practicarea unei mielograme, pentru a diferentia insuficienta centrala difuza (insuficienta medulara globala) de insuficienta granulocitara izolata (agranulocitoza pura), mecanismul sau fiind in mod esential imunoalergic sau toxic.
In principal, etiologia neutropeniilor include urmatoarele cauze:
* infectioasa - virala (hepatita, mononucleoza infectioasa, rujeola, varicela etc.) - bacteriana (febra tifoida, rickettsioza, septicemie cu germeni Gram) - parazitara (paludism, toxoplasmoza etc.).
* carentiala - prin deficit de vitamina B12 sau, mai rar, fier, toxica (radiatii ionizante, benzen, medicamente), hipersplenism, infiltratie medulara (leucemii acute, leucemii limfoide cronice si cu tricholeucocite etc.), mielodisplazie (mielofibroza), ereditara (maladia von Kostm