Puțin peste 80% dintre creditorii privați ai Greciei au fost de acord să-și schimbe obligațiunile suverane deținute cu unele noi, care valorează mai puțin decât jumătate din valoarea netă a celor vechi, fapt care a asigurat succesul acestei operațiuni. Această restructurare repreznită un moment istoric în cadrul eforturilor Uniunii Europene de a salva cea mai îndatorată țară membră.
Guvernul Greciei a anunțat, în această dimineață, rezultatul restructurării. 85,8% dintre creditorii privați au acceptat schimbul de obligațiuni. Guvernul a declarat că se va folosi de așa zisele„clauze de acțiune colectivă” pentru a impune acest schimb asupra majorității investitorilor, fapt care va ridica nivelul de participare la 95,7%, anunță publicația financiară „Wall Street Journal”.
Citește aici care a fost reacția Statelor Unite față de completarea cu succes a procesului de restructurare a datoriei elene
Află de ce principalul tabloid german, Bild, nu este de acord cu restructurarea datoriei Greciei
Rezultatul acestui schimb a fost din ce în ce mai clar în ultimele zile, dar acesta rămâne un moment istoric pentru Uniunea Europeană, zona euro și pentru criza datoriilor suverane care a izbucnit acum doi ani în Grecia și care a amenințat întregul proiect european.
Acces la fondurile de urgență
Restructurarea reprezintă un pas important și pentru Grecia, care nu numai că își ușurează povara datoriei prin acest schimb de obligațiuni, dar își asigură accesul la noi fonduri de asistență din partea Europei. Însă Grecia este, în continuare, profund afectată de recesiunea economică din ultimii ani și de măsurile de austeritate implementate în ultimele luni, puțini analiști considerând că viitorul său economic este sigur.
Noile obligațiuni grecești vor fi emise pe piețe luni. Deținătorii de obligațiuni care au acceptat schimbul, s