Când a adoptat Legea Educaţiei, în urmă cu mai bine de un an, fostul guvern promitea că aceasta va duce la curăţarea sistemului de învăţământ de nepotisme, cheltuieli păguboase şi incompatibilităţi. Iată însă că progrese importante, precum bacalaureatul din 2011 sau clasificarea universităţilor, riscă să fie întunecate de păstrarea unor persoane controversate în funcţii de conducere.
Un astfel de exemplu este cel al profesorului Vasile Astărăstoae, reales în decembrie pentru un nou mandat la conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa" din Iaşi. Noul ministru al Educaţiei, Cătălin Baba, a semnat săptămâna trecută ordinul prin care îl confirmă pe Astărăstoae în funcţia de rector.
Aceasta, deşi Astărăstoae are două dosare de la Agenţia Naţională de Integritate şi este trimis în judecată de procurorii anticorupţie. Mai mult, potrivit ANI, Astărăstoae se află în incompatibilitate încă din ianuarie 2011.
Practic, acesta nu ar fi avut voie să candideze timp de trei ani la funcţii publice, potrivit legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor.
Tudorel Urian, consilierul ministrului Educaţiei, spune că Vasile Astărăstoae a fost ales rector al UMF Iaşi cu majoritate de voturi, iar dosarul său academic este „impecabil".
În ceea ce priveşte acuzaţiile de incompatibilitate, Astărăstoae „are 30 de zile să-şi rezolve problemele, altfel pierde funcţia de rector", spune Urian. Acesta consideră că nici ancheta DNA nu constituie un temei pentru a nu confirma alegerea profesorului în funcţie. „Nu este vorba despre contract de muncă, ci de contract de mandat, iar acesta nu este suspendat instantaneu," explică Urian.
În opinia consilierului, „ar fi fost un abuz ca ministrul să se opună dacă l-a vrut mediul academic cu orice preţ" pe profesorul Astărăstoae. În plus, există un termen legal până la care trebuie ales rectoru