Elvetienii sunt chemati duminica sa participe la un referendum pe tema majorarii perioadei de concediu anual de la 4 la 6 saptamani. In mod cu totul surprinzator, cel putin pentru romani, dar nu numai, toate sondajele arata ca ei vor vota impotriva introducerii acestei initiative.
Propunerea este sustinuta de sindicate si de partidele de stanga, dar respinsa atat de comunitatea oamenilor de afaceri, cat si de majoritatea partidelor politice si de intregul Cabinet, informeaza Swiss Info.
Sindicalistii sustin ca productivitatea ridicata si stresul de la locul de munca justifica pe deplin marirea perioadei de recuperare de care ar trebui sa se bucure angajatii.
"Munca ar trebui sa fie un maraton, nu un sprint", a declarat Martin Flugel, presedinte al Travail Suisse.
In plus, sindicalistii atentioneaza ca joburile au devenit mult mai stresante, iar 4 decenii de munca, atat cat este media in Elvetia, face ca multi angajati sa se imbolnaveasca prematur si sa nu apuce varsta de pensionare.
Totodata, ei sustin ca toate calculele arata ca masurile introduc consturi suplimentare, in mod evident, dar acestea pot fi acoperite si reglate la nivel economic in circa sase ani.
Opozantii proiectului sustin, in schimb, ca la nivel de competitivitate Elvetia ar avea de suferit, iar costurile cu forta de munca ar creste semnificativ, la milioane de franci elvetieni anual, dupa cum precizeaza Thomas Daum, director al Asociatiei Angajatorilor.
In plus, patronatele atentioneaza ca osatura economiei Elvetiei este constituita de companiile mici si mijlocii, iar acestea ar fi puternic afectate de aceste costuri aditionale cu cele doua saptamani de vacanta suplimentare, neexistand fondurile suficiente pentru a se face angajari temporare pentru ca activitatea sa nu sufere intreruperi.
Mai mult, acest