Elixirul magic al egiptenilor
Desi pare o descoperire recenta, uleiul de jojoba era cunoscut in urma cu mii de ani, fiind una dintre substantele pe care initiatii medici egipteni le foloseau pentru prepararea potiunilor vindecatoare. In piramidele Egiptului antic, printre comorile de care faraonii nu se desparteau niciodata, au fost descoperite vase de lut, in care se pastra o substanta stranie. In urma testelor de laborator, s-a constatat ca potiunea misterioasa era ulei de jojoba, esenta extrasa din semintele unui arbust care creste in zonele desertice. Spre surprinderea oamenilor de stiinta, uleiul nu se oxidase si isi conservase perfect, vreme de milenii, toate calitatile.
Dar elixirul magic nu era cunoscut numai de medicii egipteni. In secolul al XVIII-lea, calugarul iezuit Javier Clavijero, misionar in desertul nord american, mentioneaza intr-una dintre scrierile sale ca vracii indieni folosesc un leac magic. Presand intre pietre semintele unui arbust inalt, cu crengi bogat ramificate, pe care il numeau "Copacul zeilor", bastinasii obtineau o substanta uleioasa cu puteri terapeutice uluitoare: calma suferintele nasterii, vindeca ranile razboinicilor si era de mare ajutor pentru durerile de stomac. Elixirul amerindienilor era o ceara lichida, obtinuta din semintele arbustului Jojoba (Hohoba, Simmondsia chinensis), prezent in zonele desertice de pe continentul american.
Uleiul de jojoba a fost readus in lumina reflectoarelor la sfarsitul anilor '60, cand s-a descoperit ca structura sa chimica este foarte apropiata de cea a spermantetului, ingredient de baza in industria cosmetica, extras din craniul unor mamifere acvatice, cum ar fi balenele, delfinii si casalotii. Odata cu intrarea acestor specii sub protectia legii, gasirea unui inlocuitor pentru ceara de balena a devenit prioritara. Cea mai buna solutie a fost gasita tot in laboratoarele