Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat vineri, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor Mediului, la Bruxelles, o directivă care interzice adăugarea de îndulcitori în sucurile de fructe, în rândul cărora a fost inclus şi sucul de roşii. Noua directivă ar urma să intre în vigoare cel mai târziu la începutul lunii iunie, odată cu publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre vor avea apoi 18 luni la dispoziţie, pentru a transpune directiva în legislaţia naţională.
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, consideră într-un interviu acordat RFI că reglementarea este necesară pentru a avea o calitate a produselor alimentare. Avem însă nevoie și de structuri de control dotate cu laboratoare și de atenția statului pe întreaga filieră alimentară–producţie, comercializare, importuri. De alimentație depinde sănătatea noastră, prin urmare alimentația este fără doar şi poate o chestiune legată de siguranța națională, mai spune directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Reporter: Domnule Mencinicopschi, despre ce fel de îndulcitori de sinteză este vorba?
Gheorghe Mencinicopschi: Este vorba de E950-acesulfamul K şi acesulfamul de potasiu, este vorba de E951–aspartam, este vorba de E952–acidul ciclamic şi sărurile sale, este vorba de E954–zaharina şi sărurile ei de sodiu, potasiu şi calciu, este vorba de E955-sucraloza. Toţi aceşti îndulcitori chimici de sinteză, deci artificiali, deşi nu au calorii, nu au ce căuta în sucurile natural, care trebuie să fie o sursă de vitamine, de minerale, de fibre alimentare-solubile şi insolubile–şi desigur, de alţi factori biologici activi specifici fructelor şi legumelor.
Rep.: Credeţi că vom avea de acum înainte în România sucuri de calitate sau va fi o nouă confirmare a teoriei formelor fără fond?
G.M.: Nu putem avea sucuri de cali