Companiile Coca-Cola şi PepsiCo îşi modifică reţetele de fabricaţie ale băuturilor lor, reducând nivelul unui colorant chimic caramel pentru a se conforma legislaţiei statului american California.
În caz contrar, companiile ar fi fost obligate să înscrie pe etichete un avertisment privind potenţialul cancerigen al acestor băuturi, scrie Agerpres.
Noile reţete conţin mai puţin 4-metil-imidazol 4-MEI, un colorant care dă culoarea caramel a băuturilor şi care a fost inclus de statul California pe lista substanţelor carcinogene.
Potrivit unei organizaţii de protecţie a consumatorilor, substanţa cancerigenă se formează atunci când se utilizează amoniac şi/sau sulfiţi împreună cu 4-MEI, pentru ca băuturile să capete o culoare brună.
"Deşi credem că nu există, pentru sănătatea publică, niciun risc care să justifice o asemenea modificare, le-am cerut furnizorilor noştri de caramel să ia această măsură pentru ca produsele noastre să nu fie supuse obligaţiei unui avertisment nefondat ştiinţific", a declarat Diana Garza-Ciarlante, reprezentată a companiei Coca-Cola, pentru agenţia Associated Press.
Un studiu a descoperit o legătură între colorantul în cauză şi cancerul la rozătoare, însă, potrivit Asociaţiei americane a producătorilor de băuturi, nu există nicio dovadă că el prezintă un risc pentru sănătatea oamenilor.
Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) afirmă că o persoană ar trebui să bea 1.000 de doze de Coca-Cola sau de Pepsi pentru a fi expusă aceluiaşi nivel de 4-MEI administrat animalelor de laborator.
UPDATE Compania Coca-Cola nu modifică reţeta de fabricaţie a faimoasei băuturi
„Colorantul de caramel utilizat pentru producerea tuturor produselor noastre este și va fi întotdeauna sigur. Compania Coca-Cola NU își schimbă faimoasa rețetă pentru producerea băuturii