Oierii spun că \"producţia\" de anul ăsta e una excelentă. La crescător, preţul îngheaţă la 18 lei/kilogram. Sursa: CODRIN PRISECARU
În Drăgăneşti Vlaşca, judeţul Teleorman, crescătorii de oi şi de capre stau în perioada asta mai mult prin saivane. Sunt ultimele fătări pe anul ăsta şi trebuie să fii cu ochii-n patru: să stea mielul numai lângă oaie sau iedul lângă capră şi să-i ajuţi să ajungă la ţăţe, ca să sugă.
Ştefan Iscru face un oierit de subzistenţă. Ovine creşte de 10 de ani, de când a primit de la taică-su 20 de mioare. A lăsat serviciul cu carte de muncă şi s-a apucat de oierit. Acum are cam 100 de oi şi 30 de capre. Aşa şi-a putut ţine în şcoală cei patru copii şi-a putut întreţine o casă.
Anul ăsta, prima oaie i-a fătat cam pe 25 ianuarie. Nu veniseră încă zăpezile alea mari. "Cum să vă spun? Animalele-s frumoase să te uiţi la ele în poze, nu se te ţii de ele. Eu de pe 25 ianuarie n-am plecat din saivan, că e muncă. Dai mielul la mă-sa să sugă, stai acolo cu ei, apoi îl ei şi-l duci în altă parte, să nu-l calce în picioare".
În 2011, Ştefan Iscru a vândut miei la poarta casei. Cunoştinţele şi-au făcut rezervări şi când a fost momentul tăierii s-au prezentat în Drăgăneşti Vlaşca. Preţul a fost sub media pieţelor şi a supermarketurilor – 18 lei/kilogram. Un alt avantaj, spune Iscru, e că omul merge în saivan şi spune: "Îl vreau p-ăla!". "Eu îl tai, îl cântăresc şi pleacă cu el acasă!".
Clienţii – majoritatea din Capitală
Spre deosebire de oierii care fug în preajma Paştelui să nu rămână cu "producţia" nevândută, Iscru spune că şi-a făcut clientela uşor, prin cunoştinţe. A aflat şi Bucureştiul că mieii-s graşi la Drăgăneşti Vlaşca, aşa că, pentru o oră de mers cu maşina, n-a fost bai pentru bucureşteni să vină să aleagă ce să pună pe masă în dumninica Peştelui.
Cumpără şi fandosiţii, şi vecinii din sat, neamurile – marfă s