Comisia Europeană a hotărât să trimită acordul ACTA la Curtea Europeană de Justiţie pentru a se asigura că el nu încalcă în nici un fel drepturile fundamentale ale cetăţenilor . În aşteptarea unei decizii a Curţii Europene de Justiţie privind ACTA, Parlamentul finlandez a decis să amâne ratificarea ACTA.
Corespondentul RFI la Helsinki, Denisa Udroiu
Decizia a fost luată vineri de către Comitetul Parlamentar pentru Afaceri Europene. Deoarece ACTA este de competenţa Uniunii Europene, Parlamentul a considerat că nu este judicios pentru Finlanda să ratifice acordul înainte ca Uniunea Europeană să se angajeze în procesul de ratificare a ACTA.
Decizia asupra ACTA a Curţii Europene de Justiţie va putea fi luată chiar şi peste un an şi jumătate. În plus, şi poziţia Parlamentului European va fi cunoscuta cel mai devreme anul viitor.
Finlanda a semnat ACTA in 26 ianuarie anul acesta, împreuna cu alte 30 de state. Semnarea tratatului nu înseamnă însă şi intrarea lui automată în vigoare. Pentru a intra în vigoare, tratatul trebuie întîi supus spre aprobare Parlamentului, care trebuie să îl aprobe, iar apoi trebuie semnat şi de presedintele statului.
Şi în Finlanda, ca şi în alte ţări, există o mişcare civilă de respingere a ACTA, cu proteste şi marşuri precum şi cu petiţii pe internet.
Tinerii finlandezi, deşi în sondajele de opinie se declara pentru respectul drepturilor intelectuale, sunt în fapt în topul consumatorilor de produse electronice piratate, în special la filme descărcate de pe internet. Rezistenţa lor la ACTA se explică nu doar prin susţinerea liberului acces la informaţii din principiu, ci şi din motive concrete.
Deşi ACTA a fost semnată până acum de 31 de state, între care Uniunea Europeana, Australia, Coreea de Sud, Japonia, Canada, Maroc, Singapore, Noua Zeelanda şi Statele Unite, tratatul nu a intrat încă î