Comisia Europeană a aprobat conversia în acţiuni a datoriei Oltchim (OLT) faţă de AVAS, care se ridică la aproximativ 135 milioane de euro, în urma operaţiunii autoritatea urmând să devină acţionarul majoritar al combinatului chimic.
Informaţia a fost confirmată de către şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Florin Laurenţiu Vlădan, şi de preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Reprezentanţii Oltchim spun însă că nu au primit o informare oficială în acest sens de la Comisia Europeană, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori.
Cu toate astea, acţiunile Oltchim au avut o evoluţie pozitivă în şedinţa de ieri, câştigând chiar 5% pe parcursul zilei. În ultimul an, orice ştire legată de Oltchim a fost speculată, iar acţiunile au înregistrat oscilaţii puternice.
Conversia în acţiuni a datoriilor Oltchim faţă de AVAS ar reduce datoriile companiei şi ar putea aduce pe plus capitalurile proprii, permiţând astfel combinatului să se poată finanţa din nou, după ce în ultimii doi ani a avut dificultăţi mari la acest capitol. Asta ar ajuta compania să-şi crească din nou activitatea, iar statul ar putea obţine condiţii mai bune la privatizare. Oltchim ar trebui privatizată în acest an, potrivit înţelegerii dintre Guvern şi FMI.
Pe de altă parte, conversia datoriilor în acţiuni ar dilua puternic participaţiile acţionarilor minoritari, în condiţiile în care aceştia ar trebui să vină cu zeci de milioane de euro la capitalul companiei pentru a-şi menţine deţinerile actuale.
Grupul german PCC este principalul acţionar minoritar al Oltchim şi deţine împreună cu fondul britanic Carlson Ventures peste 33% din acţiunile companiei. În cazul în care statul va converti în acţiuni datorii de 135 mil. euro, cei doi acţionari ar trebui să vină cu peste 80 de milioane de euro pentru a-şi menţine par