Rudolf Fatyol, Directorul Filarmonicii „Dinu Lipatti” Satu Mare, a contestat cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție decizia Curții de Apel București, prin care s-a stabilit că a colaborat cu Securitatea.
Printr-o decizie a Curții de Apel București din 30 septembrie 2011, magistrații au admis cererea de constatare a calității de colaborator al Securității formulată de Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS) în dosarul 293/2/2011, înregistrat la începutul anului trecut, în 13 ianuarie, în care Fatyol figura ca pârât. La prima înfățișare, în 24 iunie 2011, magistrații au decis amânarea cauzei, pentru a-i comunica violonistului înscrisurile depuse la dosar de CNSAS, prin care Consiliul își susține acuzațiile. La a doua înfățișare, Fatyol a devenit colaborator dovedit al Securității.
Directorul filarmonicii a atacat cu recurs decizia instanței bucureștene la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a dat termen de judecată al procesului peste un an, 28 martie 2013. Rudolf Fatyol se consideră nevinovat. Într-o discuție cu reporterul Adevărul, acesta a acuzat Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității că i-a fabricat dosarul.
Citește mai multe detalii aici
Rudolf Fatyol a fost premiat de Kelemen Hunor, ministrul Culturii, cu ordinul „Meritul Cultural în Grad de Cavaler”, cea mai înaltă distincție acordată pentru un om de cultură prin decret prezidențial. Evenimentul s-a produs în iunie 2011, la câteva luni după ce CNSAS îl înregistrase dosarul cu acuzațiile de colaborare cu Securitatea la Curtea de Apel București. Fatyol beneficiază de sprijin puternic din partea UDMR local și este cel mai longeviv director de instituție publică din Satu Mare, împlinind 16 ani în fotoliul directoral.
CITEȘTE ȘI
Rudolf Fatyol, „simfonii” la Securitate
Fostul președinte al