Radu Paraschivescu
Toamna decanei
Convorbiri cu Antoaneta Ralian
Editura Humanitas
Născută în 1924, Antoaneta Ralian este, fără doar şi poate, decana traducătorilor activi, chiar foarte activi din România. Aproape că nu este an să nu-i apară cel puţin o traducere dintr-unul din marii scriitori ai lumii. Cartea de faţă, care apare în colecţia Convorbiri/Corespondenţă/Portrete este un lung interviu luat de un mai tânăr dar la fel de apreciat traducător. Un volum captivant, în care Antoaneta Ralian vorbeşte, "cu sinceritate, cu umor şi cu vioiciune". "Avem de-a face cu un om care îşi administrează vaccinul inteligenţei ironice pentru a combate exasperarea." Cartea mai cuprinde câteva interviuri luate de traducătoare lui Saul Bellow, Iris Murdoch şi Amos Oz, un text intiluat "Antoaneta Ralian aşa cum o văd alţii", o cronologie a cărţilor traduse şi o bogată iconografie.
Mircea Petean
Catedrala din auz
Poeme ligure
Editura Limes
Este al şaisprezecelea volum de versuri al poetului clujean, care a împlinit la începutul lunii februarie 60 de ani. Sunt poeme scrise anul trecut, la Genova, pe ţărmul Mării Ligure, unde a petrecut multă vreme la fiica sa stabilită în Italia. "deşi îşi dorise nespus ca dinţii să-i crească pe spinare/ acolo îi apăru o cocoaşă ca o pâine/ plină cu cerneală// din umeri îi răsări o minunată pereche de urechi/ alte perechi se iviră curând în locul unghiilor de la mâini/ şi de la picioare// aude până şi cu porii pielii/ iar în auz îi urcă o catedrală".
Victor Eftimiu
Kimonoul înstelat
Crime Scene Publishing
Un local parizian cu patroni chinezi, un poliţist american, o cântăreaţă rusoaică, un fachir, multe victime. Romanul acesta a fost publicat în prima ediţie în 1932, apoi retipărit în 1970, 1984, 1991. "Clişeele genului - scrie George Arion la prezentarea ediţiei de acu