Presedintele Traian Basescu a sustinut in fata Parlamentului ca trebuie gasite solutii pentru reintregirea salariilor in sectorul bugetar, ceea ce presupune o majorare de 16%, in timp ce premierul Mihai Razavan Ungureanu si-a exprimat intentia de a reduce contributiile sociale cu 3%-5%.
Adoptarea simultana a celor doua masuri reprezinta un plan ambitios, avand in vedere tintele inguste de deficit bugetar, si chiar adoptarea uneia singure se poate dovedi periculoasa pentru buget.
Cu toate acestea, analistii sunt de parere ca asemenea masuri, cu o nunata specifica perioadei de dinainte de alegeri, sunt foarte probabile.
"In mod realist, avand in vedere coordonatele de crestere pe 2012, este foarte ambitios sa realizezi ambele masuri in acel timp. Bugetul pentru 2012 a fost construit pe o ipoteza de crestere de 2%, iar ultimele evolutii din Europa indica, mai degraba, o crestere sub acesta tinta, ceea ce inseamna ca veniturile de buget care erau prognozate in constructia de buget realizata anul trecut s-ar putea sa nu fie atinse la nivelul necesar", a declarat analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.
Acest lucru inseamna ca bugetul va avea deja o dificultate in a ramane in deficitul planificat, chiar si fara noi reduceri de impozite si taxe si fara cresterea salariilor din sectorul bugetar.
"Intotdeauna exista posibilitatea unui miracol, dar, deocamdata, nu vad cum ar putea fi realizate aceste obiective fara perturbari in executia bugetara. Chiar si pentru una dintre ele nu este foarte clar ca vor exista conditii", a adaugat analistul.
Cel putin, autoritatile ar trebui sa urmareasca evolutiile economice pe o perioada de timp relevanta inainte de a lua o astfel de decizie.
"Este evident ca este an electoral si exista dorinta de a marca unele progrese in ceea ce priveste salariile, dar