Alexandru Nazare, ministrul transporturilor, cere companiei aeriene naţionale Tarom renegocierea în cel mult două săptămâni a contractului de handling (manevrare a bagajelor) cu Globe Ground România pentru reducerea costurilor.
"Vânzarea unui pachet de acţiuni de 20% din Tarom până la sfârşitul lunii iunie presupune şi luarea tuturor deciziilor necesare astfel încât această companie să devină mai atractivă pe piaţă. Analiza de diagnostic a Tarom impune renegocierea contractului de handling ca măsură de reducere a cheltuielilor şi implicit a pierderilor. Aveţi la dispoziţie 2 săptămâni pentru a semna noul contract", le-a transmis ieri Nazare responsabililor în domeniul aviaţiei din cadrul ministerului. Actualul contract de handling încheiat de Tarom cu Globe Ground România datează din anul 2002. Conform site-ului ţiriacholdings.ro, Globe Ground face parte din grupul lui Ion Ţiriac.
Globe Ground România, înfiinţată în 1992, oferă servicii de handling aeronave la sol şi tractare aeronave. Firma este deţinută de Tarom cu un pachet de 37%, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti cu 13%, Servisair Germania cu 25% şi Balaclava Olanda cu 25%.
În 2010 compania Globe Ground România a obţinut o cifră de afaceri de 75,6 milioane de lei (17,8 mil. euro) şi un profit de 15,9 milioane de lei (3,7 mil. euro) la un număr de 801 angajaţi, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Obiectul de activitate declarat al companiei este de manipulări.
Compania de handling mai lucrează cu companiile Aegean Airlines, Air Europa, Air Malta, Carpatair, Austrian Airlines, Bulgaria Air, Lufthansa, Lot Polish Airlines şi alte companii aeriene. Pe aeroportul din Otopeni serviciile de handling mai sunt asigurate şi de compania Menzies Aviation, care lucrează cu Air France, Alitalia, Iberia şi alte companii.
Date preliminare arată că Tarom, care este pe lista de com