Admiterea se va face pe baza portofoliului educaţional, iar pentru ca acesta să fie impecabil, părinţii trebuie să plătească zeci de participări la concursuri. Sursa: EVZ
Noua lege a învăţământului îi face pe părinţi să scoată şi mai mulţi bani din buzunar pentru educaţia copiilor.
Elevii aflaţi acum în clasa a V-a vor intra la liceu pe baza portofoliului educaţional care cuprinde, pe lângă rezultatele şcolare, diplome şi certificate obţinute la cursuri şi activităţi extraşcolare.
Ai bani, ai carte şi parte
Un părinte din Cluj a reclamat deja faptul că prin şcoli au apărut firme care propun cursuri "pentru portofoliul educaţional" al elevilor.
"Nu mi se pare normal ca, la admitere, 70% să conteze doar acest portofoliu. Dacă părinţii au bani, la final de gimnaziu este suficient să mergi cu geamantanul cu diplome şi, uite aşa, 70% din notă este asigurată".
Părintele spune că a sunat la organizatorii de cursuri şi a rămas stupefiat de preţuri. "Cel mai ieftin costă 390 de lei, iar cel mai scump, 780 de lei". Este vorba de cursuri precum engleză, origami sau "cum să ne comportăm în societate".
Inspectorul general adjunct Marinela Marc, de la Inspectoratul Şcolar Cluj, a declarat că legea a intrat doar parţial în vigoare, dar că a auzit că prin şcoli sunt promovate diverse cursuri.
Afaceri pe seama elevilor
"Acestea trebuie recunoscute de Ministerul Educaţiei. Şcolile popularizează astfel de cursuri, dar nu e bine să se transforme totul într-o afacere", a spus ea.
70% din admiterea la liceu
se bazează pe portofoliu
DOSARUL ELEVULUI
Ce conţine portofoliul educaţional
Conform legii, admiterea în liceele unde numărul de locuri este mai mare decât al celor înscrişi se va realiza exclusiv pe baza portofoliului.
În şcolile unde există concurenţă, admiterea se face astfel: 30% contează nota obţinut