In Europa Centrala, de Est si Sudica, exista deja 670.000 mp de cladiri de birouri certificate ca proiecte verzi, 35% fiind in Praga, urmata de Varsovia, Bucuresti si Budapesta. In Ungaria, toate proiectele in constructie cu livrare in 2013 vor fi cladiri verzi, potrivit unui studiu al consultantului Jones Lang LaSalle.
Cladirile care au performante la un nivel mai sustenabil atrag chiriasi mai puternici, au o mai buna rata de ocupare, care se traduce intr-o valoare a activelor mai mare. O cladire sustenabila va deveni curand sinonima cu o cladire de calitate, sustin cei de la Jones Lang LaSalle.
Economiile la nivelul chiriilor, al randamentelor investitionale si al evaluarilor vor urma in mod natural, a explicat Kevin Turpin, asociat certificat LEED Green si seful departamentului de cercetari de piata in CEE & SEE, la Jones Lang LaSalle.
"In Europa Centrala, de Est si Sudica, exista in prezent 670.000 mp de cladiri de birouri certificate, 35% fiind in Praga, urmata de Varsovia, Bucuresti si Budapesta. Exista un stoc masiv de proiecte in constructie ce urmeaza a fi livrate in 2012-2014, dedicate cauzei dezvoltarilor durabile, in special in Varsovia. Pe alte piete, de exemplu in Ungaria, toate proiectele in constructie ce urmeaza a fi livrate in 2013 vor fi cladiri verzi ", a completat Turpin.
In ceea ce priveste stocul spatiilor de birouri in constructie, 32% vor fi certificate LEED si 68% vor fi certificate pe sistemul BREEAM, se mai arata in studiu.
"Majoritatea dezvoltarilor de birouri, mai ales la Varsovia, vor fi certificate BREEAM. Totusi, merita mentionat faptul ca in orasele regionale din Polonia (exceptand capitala Varsovia), certificarea LEED se va aplica la 65% din spatiile de birouri verzi, in prezent in constructie", spune Pawel Warda, specialist acreditat LEED si directorul departamentului de project management din EC