"Pentru mine, cantecul e precum rugaciunea"
Sambata il gasesti pe scena, imbracat in frumosul costum popular al clujenilor, cantand doine si hore, cu glas puternic. Duminica il vezi slujind in biserica, in vesminte preotesti. Luni te va intampina in uniforma de politist. Nu e vorba despre un actor care trece abil dintr-un rol in altul, ci de o persoana cu care Dumnezeu a fost generos in daruri.
Parintele Marius Ciprian Pop este preot misionar al Patriarhiei Romane, interpret de muzica populara traditionala si director adjunct al Centrului Cultural al Ministerului de Interne. Nascut pe 1 septembrie 1976, la Cluj-Napoca, a crescut mai mult la bunicii materni, in satul Filea de Jos, dincolo de padurea Faget de la marginea capitalei Ardealului, ceea ce il face sa se declare, cu mandrie, taran. "In mine s-au intiparit toate mirosurile - de la cel al brazdei de pamant intoarsa de plug si cel al iernii, pana la cel de fan cosit proaspat si de stergare noi, prinse la icoana - si toate trairile profunde ale unui taran, cum e emotia nascuta de bataia unui clopot, care ii plange pe cei morti sau ii cheama la rugaciune pe cei vii". I-a placut viata la tara si iubeste muncile campului care sunt felul sau de a se regasi pe sine. "Ma intorc din tumultul Bucurestiului, pun mana pe o coasa sau pe o sapa si, lucrand, simt cum mi se spala sufletul si capat putere". La Filea de Jos a invatat sa se roage si sa cante, dar nu s-a imaginat nici preot, nici cantaret. Pentru el, rugaciunea si cantecul erau doar moduri de a-si manifesta dragostea pentru Dumnezeu si pentru neamul romanesc.
O lovitura de lumina si fericire
- Parinte, cum s-a hotarat sa devina preot un copil neastamparat, care s-a antrenat opt ani pentru pentru a ajunge mare fotbalist?
In costum popular din Ardeal
- Intr-adevar, am facut fotbal de performanta si nu e